Rallyløp i Norge og Norden

Rallysporten er mer populær enn aldri før, og kanskje har noe av grunnen til det vært det store rallyløpet på Lånkebanen i Trøndelag de siste årene. For her kommer store bilførere som både Petter Solberg, Ken Block, Andreas Bakkerud med flere. For det begynner å bli mange år siden Petter selv satte Norge på verdenskartet med sin seier i WRC rally-sirkuset i 2003, eller Martin Schanckes herjinger i den lavere divisjonen FIA-rally på 80 -og 90-tallet.

Men skal man virkelig få med seg full action med egne øyne, finnes det ikke bare en mulighet i løpet av året. Her skal vi se på noen av rallyløpene i Norge og Norden.

Lånke VM

Lånkebanen har en lang historie som en av Norges beste rally-baner. Banen er krevende med hårnålssvinger og vanskelige strekk. Publikum får et perfekt overblikk over banen med de omliggende plassene. For å komme seg til Lånkebanen, må man ta av på Hell, ved Stjørdal. Denne plassen har både flyplass og er kjent for en årlig blues-festival. Den kalles bare HellRX for de som er kjent med dette rallyet. Her kan du se bildene fra rallycross festen på Lånkebanen fra i år.

Finnskogen NM

Hva er ikke rally uten et nasjonalt mesterskap. Finnskogen er en flott bane hvor Norgesmesterskapet har vært arrangert i mange år, med beliggenhet like ved Kongsvinger. Her blir det rally NM kubikkfest med skoleelever og pensjonister også i år. Rallyet kjøres i runder hvor førerne både får prøvd seg på vinterføre og skogsveier på sommerstid. Finnskogen er kanskje den mest legendariske rally-banen for norske førere, med etapper på 1-2 mil. Sett av Finnskogen rally på kalenderen hvert år.

Rudskogen

Denne legendariske banen er hovedsete for mange rally men også mange testløp for gatebiler og Touring biler. Rudskogen er lokalisert i de dypeste skogene i Østfold. Denne banen er en skikkelig tarmac bane. Her kan alle som vil teste bilene sine, og til og med har de ett enduro sykkelritt. Ønsker du å teste din monsterbil kan du kjøre 250 km/t helt lovlig, da må du ta kontakt med Rudskogen Motorsenter. Det kan gå skikkelig hardt for seg på Rudskogen, for her suser Tor mot autovernet på Rudskogen, etter en spennende tur. Rudskogen er et flott stoppested når du skal nedover til Sverige for eksempel.

Rally Sweden

Dette er en av de eneste vinter-rallyene i verden. Her vil Värmland ta i mot tilskuere til en ekte vinterfestival. Stemningen i 2018 Rally Sweden de dagene dette foregår, er helt topp. Både konserter, forestillinger og underholdning er noe av det som publikum kan være med på. Av og til går til og med noen av etappene innom Norge, ved grense ved Kongsvinger. Rally Sweden er selve monumentet for rally på snø, og isete og glatte veier er noe av det man kan oppleve i denne runden.

WRC i Norge

I tillegg finnes det mange forskjellige baner og skogsveier hvor rally er populært. Kanskje kan Norge få ett World Rally Championship igjen. Med runden i Lillehammer i både 2007 og 2009 ble Lillehammer igjen satt på kartet, denne gangen med motorsport av verdensklasse. Men det begynner å bli snart 10 år siden. En runde som dette koster mange millioner kroner, men kan også sette Norge på kartet. Vi har nok av bilførere som presterer på høyeste nivå. Bare ta Østberg, Mikkelsen og Solberg-brødrene. Dessuten kommer det snart en ny Solberg, klar for å ta over hegemoniet.