Mongol Rally -verdens lengst billøp

Noen skal alltid gjøre ting mer ekstremt enn andre. Det er ikke nok å løfte 250 kilo i benkpress eller gjennomføre Norseman på under 8 timer. Det er heller ikke godt nok å ha deltatt i et rally, når man kan delta i verdens lengste rally, gjennom dusinvis av land og flere kontinent. Vi snakker selvfølgelig om Mongol Rally!

Hva er Mongol Rally

Mongol Rally er et billøp utenom det vanlige. Formålet er å komme seg velberget til Ulan Bator i Mongolia. Løpet ble første gang arrangert i 2004, og skulle være en konkurrent til løp som London-Peking rally og Peking-Paris. Meningen er å reise fra et punkt så langt vest i Europa man kan, for deretter å forsere en rekke land og kontinenter før man ender opp i Mongolia. Da mongolske myndigheter fant ut at de kunne tjene ekstra penger på de smågale bilentusiastene, ble målgang satt til Ulan Ude i Russland.

Hvert år er det rundt 50-100 lag som starter denne utrolige ferden, som er mye lenger enn noe Norsk rally til dags dato. Veistandarden blir dårligere og dårligere jo lenger østover man kommer, og da begynner også bilene å merke kjøret.

Hvordan delta i Mongol Rally

Det er en rekke betingelser for å delta i Mongol Rally. Dette skal være et billøp som fremmer toleranse og fred, samtidig som alle skal konkurrere under like forhold. Her er noen av kravene til lagene som stiller i Mongol Rally:

  • Kun biler med 1,2 kubikk eller mindre
  • Ingen lag skal ha støtteapparat
  • Alle lag skal donere 10 000 kroner til veldedige formål
  • Motorveier kan ikke benyttes

Det er med andre ord små biler med lav toppfart som gjelder her og deltakerne må med andre ord ha enorm utholdenhet og kunne lese kart. For hva er egentlig den raskeste veien til Mongolia, for ikke å snakke om å komme seg videre derfra. De som har prøvd sier at det er da Mongol Rally begynner.