Dette er noe av verdens lengste rally

Når det gjelder motorsport, så tenker man veldig ofte kun på ultra raske superbiler som forserer hverandre på en bane med hårnålssvinger, sjikaner og vanvittige pass. Deretter sprettes champagnen og alle er glade. Men visste du at det fantes rally race som foregår på en helt annen måte, der man ikke kun måler hastighet, men også ting som effektivitet, tilbakelagt distanse og utholdenhet?

Helt fra den spede starten tidlig i forrige århundre har bransjen selv holdt seg aktiv både med å presse yteevnen på bilene, men også hvor lenge man kan holde det gående før motoren ikke tåler mer. Her skal du få en oversikt over noen av verdens lengste rally race!

Dakar Rally

Vi kan ikke kommentere verdens lengste race uten å nevne Dakar Rally. Dette legendariske ørken-rallyet er kanskje ikke verdens lengste, men helt sikkert en av de tøffeste. Løypen er laget med tanke på å presse bilførerne og bilene til det ytterste, ved å sende dem ut i ørkensand og farlige situasjoner. Etappene kan komme opp i 100 mil per dag, og til sammen skal det tilbakelegges over 5000 km i løpet av kort tid. Mangel på hvile, reparasjoner og stadige krasjer og havari, fører til at Rally Dakar er et av de hardeste i verden.

Beijing til Paris

Selv om Dakar Rally ofte startet i den franske hovedstaden, er dette rallyet av en helt annen lengde og karakter. For her skal nemlig deltakerne ta seg fra den kinesiske hovedstaden og helt til Paris. Første gang arrangert i 1907, da mottoet var at dersom en mann hadde en bil, så var det ingenting som skulle stå i veien for at han skulle komme seg frem dit han ville. Lengden er målt til over 1500 mil, og tar vanligvis flere måneder. Racet har bare blitt arrangert en håndfull ganger, men ventes å bli en begivenhet neste år, i 2019.

24 timers i Le Mans

Dette er en fantastisk begivenhet som finner sted rundt byen Le Mans i departementet Pays de la Loire vest i Frankrike. Deler av banen i Le Mans egges til motorveien som blant annet går fram til den legendariske svingen i Mulsanne. Helt siden 1923 har løpet vært arrangert, med en stor ulykke i 1955, da vrakdeler fra en bil ble slynget inn i folkemassen og tok livet av over 80 tilskuere. De store bilfabrikkene konkurrerer hele tiden om å ha de beste modellene og de beste førerne. Spillefilmer har til og med blitt laget om den intense spenningen i racet.

Jorden rundt på 80 dager

Det mest ultimate må likevel bli et race rundt jorda, noe som har blitt arrangert flere ganger. Dette ikke-profesjonelle billøpet går fra London mot Kina, hvor bilene må fraktes med fly over til Alaska. Deretter går turen til New York, hvor bilene igjen blir flydd over til et nytt kontinent. For å sette fokus på fornybar energi, arrangeres dette nå uten å tilføre en eneste dråpe fossilt drivstoff, og kalles bare for The Race – 80 Day Race.

Disse utrolige racene er noen av de største utfordringene på fire hjul. Det som blir viktig i fremtiden er likevel å finne andre måter å drive transportmidler på. Utviklingen går i rasende tempo, og det er mange forslag til hvilke system som vil være den nye måten. For er det noe som er sikkert, så er det at mennesket alltid vil ønske å utforske verden.